Magnesium – et vigtigt kosttilskud

Hvorfor skal vi tage et dagligt tilskud af mineralet magnesium?Et af de vigtigste mineraler for kroppen er Magnesium (Mg). En gennemsnitlig voksen dansker har omkring 24 gram Magnesium i kroppen. Mineralet bruges til over 300 forskellige funktioner, og betragtes af mange som et af de vigtigste mineraler for kroppen. Her i artiklen vil vi se lidt nærmere på, hvad der gør dette mineral så interessant, og hvorfor det er et af de mest benyttede typer af kosttilskud i dag.
Men lad os starte med lige at kigge på på kosttilskud generelt.

Brugen af kosttilskud i Danmark

Danmark er generelt et rigt land. Det betyder også at selvom langt de fleste af os ikke har brug for kosttilskud, bruger vi alligevel hvert år millioner på alt lige fra slankeprodukter som Nupo eller XL-S fedtbinder til Multivitaminer og mineraler. Alt samme i troen om at vi så bliver sundere, får færre sygdomme, eller blot for at dække lidt over en usund livsstil med forkert kost og for lidt motion. I nogle tilfælde giver det fin mening, f.eks. hvis man dyrker elite idræt eller man som body builder gerne vil være lidt større. Så kan det i nogle tilfælde være mening med galskaben. Eller i forbindelse med sygdom, hvor kroppen måske har svært ved at optage visse vitaminer eller mineraler. Men for størstedelen af os, så er det med tilskud ofte helt spild af penge. De fleste indtager det som magnesiumcitrat, en kombination af ilt og magnesium, som kroppen har nem ved at optage. I flere afrikanske lande, hvor børn og voksne er kraftig underernæret vil det nogle gange være en fordel at give et kosttilskud, men her i Danmark er meget få af os underernæret. Men for nogle er magnesium nøglen til et godt helbred og en sund livsstil.

Mere info: https://www.med24.dk/magnesium-noeglen-til-et-godt-helbred

Hvorfor bruger vi Magnesium i kroppen

For blot 10 år siden, var der ikke mange som vidste hvad Magnesium var, og meget få tog det som kosttilskud. Her var det især ting som Kalium, Calcium, Zink osv. som skulle være godt for vores tænder, knogler, og blodtrykket. Men med tiden har vi fået øjnene op for mineraler som Magnesium, et meget alsidig og vigtigt næringsstof, at mange ernæringseksperter, læger, og forskere mener er den vigtigste næringsstof for menneskers sundhed.
I den menneskelige krop, er der over 300 forskellige kemiske reaktion, som gør brug af Magnesium. Alt lige fra produktion af energi i cellerne, aktivering af nervebanerne, til påvirkning af ens stofskifte. For vi ikke nok magnesium, så vil flere af disse funktioner bliver forstyrret, og vi vil opleve forskellige problemer.

Mere info: Magnesium som et kosttilskud

Hvad er magnesium så godt for?

Udover at være en vigtig kemisk katalysator for mange af kroppens funktioner. Så bruges Magnesium (ofte under betegnelsen Magnesia), også som et middel mod forstoppelse. Her binder det mere vand til ens afføring, så denne nemmere kan passere tarmene. Derfor er et af symptomerne på en overdosering af Magnesium, også tynd mave eller diarre.
Det bruges også af nogle til at vedligeholde et lavere blodtryk, så døjer man med forhøjet blodtryk, så kan et tilskud af Magnesium måske være en løsning.
Udover calcium, så har vores knogler også brug for Magnesium for at blive sunde og stærke. Derfor kan folk med tendens til knogleskørhed, med fordel tage et dagligt tilskud af både calcium og magnesium. Noget som vi så også er ret gode til her i landet.

Sundhed og kosttilskud går ofte hånd i hånd

Hvor får vi magnesium fra?

Som med de fleste andre mineraler, så kommer magnesium fra jorden af. Det betyder at planter som vokser i jorden optager en hvis mængde af mineralet. Ved at spise disse planet (eller dyr som har spist planterne), får vi så selv disse mineraler ind i kroppen.
Nogle af de planer som er bedst til at optage magnesium fra jorden, er f.eks. bønner, klid, nødder, mandler og paranødder. Derudover har mange frø som f.eks. Chiafrø, hørfrø, sesam samt solsikkefrø et højt indhold af Magnesium.

Som du kan se, så er magnesium et yderst vigtigt mineral for kroppen. Men da vi her i Danmark spiser nogenlunde varieret, er det meget få af os, som rent faktisk ender med at komme i magnesiummangel. Det ses hyppigt, hos især yngre kvinder som følger en hård slankekur over længere tid eller ved længere tids detox. Heldigvis kan dette problem, hurtigt ordnes med et dagligt tilskud af magnesium over et par uger. Det samme med overdosering, her skal der ret store mængder til før det begynder at blive farligt. Så det er også ret sjældent man ser dette. Symptomer på overdosering er f.eks. muskelkramper, rystelser, ticks og tynd mave.

Er et magnesium tilskud så noget for dig? Spiser du dine daglige grøntsager og er du ikke på en hård slankekur eller dyrker rigtig meget idræt, så vil du næppe have behov for et tilskud. Er du i tvivl, så kan en enkelt multivitamin pille ofte dække det daglige behov.