Hvad er sund mad?

madpyramidenDe fleste af os vil gerne spise sundt, men hvad er sundt mad lige? Igennem årene har begrebet sund mad jo ændret sig en hel del. For nogle er det kylling med pasta, for andre er det raw food, eller stenalderkost, men er det alt sammen lige sundt? Det kan faktisk være temmelig svært at sige, da hvad der måske er sundt for en, ikke er for andre. Tager vi f.eks. udgangspunkt i almindeligt mælk, så vil det jo for de fleste være en sund drikke. Men ikke hvis man har mælkesyre allergi som rigtigt mange danskere faktisk har. Mange tror også fejlagtigt at det også er sundt at drikke en liter eller mere mælk om dagen, men faktisk indeholder mælk flere kalorie end f.eks. cola. En liter letmælk indeholder 48 kilo kalorier per 100g, cola indeholder 42 kcal per 100g, så faktisk feder cola mere end mælk, hvis man drikker samme mængder. Så er man ude efter at tabe sig, er det ikke bare at udskifte colaen med mælk. Det betyder dog ikke at mælk er usundt, faktisk indeholder mælk masser af mineraler og vitaminer, og er en af vores vigtigste kilder til kalcium, som vores knogler og tænder jo har brug for. Mælk er også en god kilde til protein, så dyrker man masser af sport, kan det være en god ting at drikke masser af mælk.

Mere info: Er det sundt med kosttilskud?

Kostpyramiden og sund mad

Generelt siger man at følger man den nye kostpyramide fra Forbrugerstyrelsen går man ikke helt forkert. På baggrund af ny viden, blev den opdateret her i 2011, hvor bl.a. blev hvidt brønd flyttet fra bunden til midten af pyramiden. Det samme gjorde mælkeprodukter, pasta og ris. Grøntsager blev flyttet ned i bunden.

I den nye kostpyramide er tingene stadig inddelt i 3 lag. Det nederste lag indeholder den største mængde fødevarer som de anbefaler vi spiser mest af. Det er f.eks. kartofler, grøntsager og fuldkornsprodukter. I det midterste lag har vi så ris, pasta og frugt, som man ikke bør spise helt så meget af. Det øverste lag er de ting man skal spise mindst af og her finder vi ting som ost, kød og olie. Generelt er alle fødevarerne i madpyramiden sunde og har masser af vigtig næring. Det er derfor vigtigt at man spiser varer fra alle lagene hvis man vil spise sundt. Det betyder ikke at man altid skal spise det der vises i madpyramiden, men den viser blot hvordan en gennemsnitlig fordeling helst skal se ud over tid.

Generelt er det bedste at spise ud fra ens personlige behov. Er man overvægtig kan man med fordel skære ned på mængden af ris, pasta kartofler og i stedet spise flere grønsager. Har man svært at tage på, så spis lidt mere kød som f.eks. fed fisk, og vær ikke bange for at få lidt ekstra lyst brød. Dyrker man sport i stor stil, så er proteinerne vigtige, og de kommer mest fra mælk og kød.
Er man vegetar eller veganer kan det nogle gange være svært at spise sundt, da mange af de aminosyrer og mineraler kroppen behøver, kan være svær at finde i store nok mænger i frugt og grønt. Derfor kan det være en rigtig god ide at sætte sig lidt ekstra ind i den slags ting, hvis man er veganer eller vegetar og gerne vil spise sundt. At holde sig helt fra kød og fastfood, er i sig selv ikke en sund livsstil, men spiser man de rigtige vare kan det sagtens være.

Posted in: Mad |